Tijdreizen / by Jelmer Reyntjes

HDR ofwel High Dynamic Range is absoluut geen nieuw begrip in de fotografie, maar wel voor mij. Zelf moest ik eigenlijk nooit iets van HDR hebben. Zeker in het begin vond ik de meeste HDR-foto's niet mooi. Misschien verandert mijn smaak en begin ik zelf ook beter te worden in Photoshop, maar ik begin HDR interessant te vinden. 

Wat is HDR? Niet iedereen die dit leest, weet mogelijk wat HDR-fotografie inhoud. Daarom een korte uitleg. De huidige camera's kunnen in tegenstelling tot het menselijke oog maar een beperkt verschil in lichtsterkte overbruggen. Veel van jullie zullen dit mogelijk wel herkennen; zie je een mooie zonsondergang en wil je de lucht fotograferen zoals jij die ziet, dan wordt het landschap donker en andersom wil je het landschap goed in beeld brengen dan wordt de lucht licht of zelf helemaal wit. Met HDR-fotografie maak je meerdere foto's, waarbij elke foto anders belicht wordt. Achteraf voeg je deze foto's weer samen om een geheel goed belichte foto te krijgen.

Zoals sommige mensen, die mij volgen op Twitter, misschien gezien hebben stond ik op tweede kerstdag in een (pas hermeanderd) mooi beekdal (Lieversche Diep). Op deze plek heb ik geprobeerd om één van mijn eerste HDR-foto's te maken. Hierbij heb ik mij laten inspireren door Elia Locardi, een reis- en landschapsfotograaf. Hij voegt niet alleen meerdere foto's bij elkaar, hij voegt ook foto's bij elkaar die gemaakt zijn op verschillende momenten. Bijvoorbeeld één vlak voor zonsondergang (gouden uur) en één vlak na zonsondergang (blauwe uur). Hiermee probeert hij nog meer de beleving van het moment vast te leggen.

Zelf heb ik voor mijn HDR-foto 3 foto's gebruikt: een die net is gemaakt op de rand van het gouden uur en twee die zijn gemaakt in het blauwe uur, maar dan met verschillende belichtingen. De originele foto's heb ik voor het idee ook bijgevoegd. Bij de samengevoegde foto heb ik de kleurverzadiging en het contrast nog iets aangepast.

Dit keer een technisch verhaal, maar hopelijk bevalt het eindresultaat jullie!

Eindresultaat van het samenvoegen van 3 foto's