Om te watertanden / by Jelmer Reyntjes

Een collega van mij bij de provincie Gelderland heeft een super leuk idee. Ze wil een kookboek maken van en voor collega's. Toen ze me vroeg of ik de foto's zou willen maken hoefde ik daar ook niet lang over na te denken. Afgelopen week was het tijd om van alle gerechten foto's te maken.

Tot afgelopen week had ik me eigenlijk nooit echt in voedselfotografie verdiept. Ik had al wel het een en ander gelezen en één of twee bescheiden pogingen gedaan, maar nog nooit iets als dit. Dus de afgelopen dagen heb ik me nog verder in de theorie verdiept. Aangezien we alles in eigen tijd doen werd het fotograferen nachtwerk, wat inhield dat ik flitslicht heb moeten gebruiken om de gerechten uit te lichten.

Voor de verlichting heb ik één rapportage flitser met paraplu gebruikt, die ik achter de gerechten heb geplaatst. Om de schaduwen aan de zijkant en voorkant te verminderen heb ik gebruik gemaakt van twee reflectoren. Met de flitser had ik graag nog wat willen variëren, maar aangezien we tegen de 20 gerechten hebben moeten fotograferen heb ik dat dit keer achterwegen gelaten.

Tijdens het fotograferen heb ik erg moeten opletten of de borden goed schoon waren en ik niet te overduidelijk in de reflecterende vlakken op het bord of bestek te zien was. Bij het selecteren en nabewerken heb ik her en der nog wel wat moeten bijwerken ;).

Naast fotograferen hebben we natuurlijk ook geproefd en ik kan zeggen er zitten erg lekkere gerechten bij!