Verborgen Paradijs II / by Jelmer Reyntjes

De tweede rapportage uit de serie verborgen paradijs.

Locatie: Ede
Leeftijd tuin: 18 jaar
Grondsoort: oude enkgrond
Ligging: oost
Stijl: geen specifieke

In deze tuin kwam ik, zodra ik de poort door ging, al ogen te kort. Bijna in het centrum van Ede had ik een dergelijk rijke tuin niet verwacht en is het nog maar eens bewezen dat je overal je eigen “paradijs” kunt realiseren.

De tuin staat naast een weelderige beplanting ook vol met beeldjes, artistieke vogelhuisje en voorwerpen die normaal elders gevonden worden zoals een drinkpomp voor koeien. Deze tuin heeft zoveel details in zich dat ik maar een fractie hiervan heb kunnen fotograferen. Ik zou mij er werkelijk nog een paar uur zonder probleem kunnen vermaken! De tijd was dit keer helaas maar beperkt.

De tuin bestaat grofweg uit 3-delen. Het deel dicht bij het huis is het oudst en in de achterzijde van de tuin worden groenten verbouwd. Het middelste deel was tot voor kort het rijk van de kinderen. Hier konden de kinderen graven en spelen. Tot voor kort, want inmiddels is het al deels omgetoverd tot een groene weelde met karakteristiek metselwerk en een gemetselde vijver. Ruimte voor een grote trampoline is er natuurlijk nog wel. Ook is er nog een grote hut die je alleen binnen kan als je over een tot trap omgevormde stam omhoog durft te klimmen.

Als het gaat om verhalen uit de tuin. Daar zijn er veel van: de goudvink voor het raam, de eekhoorn die in de winter op de noten en pinda’s voor de vogels af kwam, de egel die voor de deur stond, een muisje die voor de sier neergelegde noten als erg makkelijke voedselvoorziening zag, etc.