Verborgen Paradijs III / by Jelmer Reyntjes

Locatie: Wageningen
Leeftijd tuin: 15-20 jaar
Grondsoort: klei en zand (oude terp)
Ligging: zuid-oost-noord
Stijl: cottage

Weer een rijke tuin, maar nu op een heel andere plek. Dit keer ben ik midden in de uiterwaard op een oude terp, waar in het verleden een steenfabriek stond. Geheel omringd door heg en muur is dit waarlijk een verborgen paradijs. Alleen aan de rivierzijde is door een soort venster in de heg een blik te werpen op de tuin.

De tuin ligt aan de oostzijde van een twee-onder-één-kap woning. Het grootste deel van de tuin is het best te beschrijven als een cottage-stijl tuin met veel beplanting en bloemen. Aan de zuidzijde is de tuin het meest weelderig en bloemrijk met een grote vijver als belangrijk middelpunt. In de vijver zitten tientallen kikkers die een makkelijk hapje zijn voor de ringslang die ook in de tuin woont. De vijver is deels omgeven door een vlonder en op diverse plekken kan je rustig zitten bijvoorbeeld onder de pergola of bij de barbecueplek. Op het moment dat ik aan het fotograferen was zaten de eigenaren rustig de krant te lezen aan de kant van de vijver. Ik gaf ze geen ongelijk, want bij mij gutste het zweet aan alle kanten eruit.

Aan de noordzijde ligt een kleinere vijver in een grasveld met een mooie kersenboom. Ook is aan deze kant een groentetuin aangelegd waar onder andere de tuinbonen in bloei staan. Tegen de muur bij de groentetuin staan nog een paar leiperen. Toen ik bij de groentetuin aan het fotograferen was werd mij verteld dat er een tijdje terug een konijn in de tuin zat en dat deze zich te goed had gedaan aan de groenten. Nu wordt de tuin zo goed als het kan afgesloten, maar of het konijn ook werkelijk uit de tuin blijft? Aan de oostzijde van het huis staan twee imposante linden en een idyllische fontein.

De tuin is door de vorige bewoners ontworpen en was destijds strakker ingericht. De huidige eigenaren laten de natuur meer haar gang gaan, maar moeten toegeven dat een aantal soorten inmiddels misschien wel wat “getemd” moeten worden. Maar ondanks dat een aantal planten misschien wat getemd mogen worden, was het een genot om de tuin te fotograferen.